Sunday, October 10, 2010

penyelesaian kepada sakit pinggang

Bulan Julai lepas pernah buat entri pasal sakit kepala dan telinga berdengung kan? Dan kali ni nak cerita pasal penyelesaian kepada sengal-sengal kat pinggang lak..

This is based on my personal experience k...Rasanya punca saya jadi sakit pinggang ni sebab dah beberapa minggu sangat sibuk duduk mengadap laptop buat keje sebab presentation is around the corner...Jalan pun macam tak jejak tanah..Tapi update blog masih sempat ok! ahaks... Ye la, kalau lelaki, kebanyakannya kan gi merokok sebagai cara nak relaks jap dari jenuh penat mengadap kerja... So sebagai pempuan, saya pulak google la blog-blog feveret baca2 artikel & cerita-cerita best, sambil update blog sendiri kalau rasa nak update...

Okeh...

Malam tadi punya la rasa sengal kat pinggang ni, sampai nak teruskan duduk nak sambung buat keje pun rasa sangat2 tak selesa. Memandangkan skrg ni saya kat kampung, so saya punya famili la jadi mangsa tolong pijak kat pinggang ni.. Saya pun mintak la adik tolong pijak kat pinggang...Belum sempat adik pijak, mak abah dah menjerit dah tak bagi adik pijak..Haha...Nak suruh pinggang tu patah ke? Kata mereka...huhu...

Erm...Tapi rupa-rupanya pijak & urut pinggang sebagai penyelesaian kepada masalah sakit pinggang adalah MITOS semata-mata...Itu salah ye!

Yang sebenarnya bila sakit pinggang, tempat yang patut diurut adalah di bahagian belakang dan sisi peha.



Mak siap volunteer tolong pijak kat belakang & sisi peha saya..Kena dia pijak kat tempat yang betul, menjerit saya! Huhu...Tapi seriously, memang berkesan! Lepas je dia pijak, sengal-sengal pinggang saya terus hilang sekelip mata! Subhanallah...Sambung mengadap laptop :) Thanks mak!

Mak kata, sakit pinggang tu disebabkan urat tegang kat bahagian peha tu. Dia pun dapat tahu tentang ni dari tukang urut tempat dia selalu pergi urut.. Lagi satu, dia urut kat bahagian tapak kaki.

So, kalau rasa sakit pinggang, cuba la minta orang urut/pijak kat bahagian peha k!
Selamat mencuba!

3 comments:

anOOan said...

woah! good advice. thanx. siape agaknye aan nk suh pijak kan peha aan :P

ninazarina said...

ahaksss...kalo kat jb, x dapek den nk nolong! kalo kat serdang, ehehe ramai jek ofer diri nnti! :) tp siyes, mmg berkesan!

ederq said...

hehe betol la tu. kalau sakit kepala, urut belakang badan. ya allah setapnyaaaaaa. hihi.
sakit perut, urut belakang betis.
tp urut tapak kaki memang paling setap di dunia, semua sakit pun boleh. sampai tertidur. hehehe